Ha nincs gyulladás, nincs betegség!!!

Szív- és érrendszeri problémák

A szív-,  érrendszeri és keringési betegségek (összefoglaló nevükön kardiovaszkuláris megbetegedések) világszerte a vezető halálozási okok közé tartoznak, amik évente több mint 17,5 millió életet követelnek. Statisztikák szerint 40 éves kor felett három férfiból kettőnek és minden második nőnek van esélye arra, hogy hátralévő életében valamilyen kardiovaszkuláris esemény következtében megbetegedjen.

Magyarországon pedig még ennél is rosszabb a helyzet: a szív- és érrendszeri halálozás mintegy 45%-kal magasabb, mint az EU-25 országok átlaga, a születéskor várható élettartam átlagosan pedig 7 évvel kevesebb.

Hazánkban a halálozások 50%-ért felelős kardiovaszkuláris megbetegedések elsődleges okai a magas-vérnyomás, érelmeszesedés, és a magas koleszterinszint, ezért ezekre fókuszálva mutatjuk be, mit tehetünk szívünk és érrendszerünk egészségéért.

A sokféle betegségben egy azért közös: az érintettek artériáinak omega-3 zsírsav tartalma jóval alacsonyabb az optimális értéknél.

Felsorolásunk első helyén az érelmeszesedés áll, ugyanis erre vezethető vissza a legtöbb szív-érrendszeri betegség.

A szív ereit érintő érelmeszesedés (orvosi nevén atherosclerosis) számos szívbetegség és szívhalál fő okozója.

Kialakulásának okai

Kialakulásának okai közt tartják számon az öregedést, a magas vérnyomást, a stresszt, a cukorbetegséget, a túlsúlyt, a helytelen étkezés következtében való „elsavasodást”, sőt kutatók rájöttek, hogy kialakulásában komoly szerepet játszhat a páciens érfalainak alacsony omega-3 zsírsav tartalma.

Kialakulásának folyamata

meszesedés jellemzően ott kezdődik meg, ahol az ér megsérül, itt ugyanis könnyen megtapad az LDL, az úgynevezett „rossz” koleszterin. Ennek következtében az érfal simaizom sejtjei elkezdenek növekedni. Az erek így beszűkülnek és a meszes plakkok miatt megkeményednek, akadályozva ezzel a vér áramlását.

Vizsgálatok kimutatták továbbá, hogy érelmeszesedés nagyobb valószínűséggel lép fel olyan esetekben, amikor az érfalak omega-3 tartalma alacsonyabb az optimálisnál.

Az omega-3 zsírsavak hatása érelmeszesedés esetén

Az omega-3 megváltoztatja a letapadni képes kicsiny, sűrű állagú LDL koleszterin részecskék struktúráját, így megnöveli azok méretét, és csökkenti a sűrűségüket. Az így megnagyobbodott részecskék kevésbé képesek behatolni az érfalakba, így nem tudnak meszesedést produkálni.

Az omega-3 zsírsavak bizonyítottan kedvezően hatnak az eicosanoid összetételre, ami csökkenti a vér rögösödési képességét és az érfal gyulladását, emellett csökkentik a lipoprotein szintet, mely az érelmeszesedés – atherosclerosis – kialakulásáért felelős.

Kutatások rámutattak, hogy az omega-3 zsírsavak közvetlen, szívre gyakorolt hatásának köszönhetően képesek csökkenteni a szívritmuszavarok kialakulásának valószínűségét.

A magas vérnyomás, vagy más néven hipertónia egy sokakat érintő betegség, ami szélütéshez és szívrohamhoz egyaránt vezethet. A vérnyomás tulajdonképpen nem más, mind az erekben áramló vér nyomása az érfalakra, mértékegysége a higanymilliméter. Becslések szerint minden 8. halálesetben játszik közre magas vérnyomás, ami hihetetlenül magas arány. A betegség „csendben támad”, a hipertóniának ugyanis nincsenek tünetei – még ha sokan a fejfájást, orrvérzést, szédülést tévesen annak is tartják.

Kialakulásának okai

Az magas vérnyomás kialakulását egyrészt a demográfiai tulajdonságok határozzák meg (kor, nem, környezet), másrészt az örökletes hajlam és testsúlyunk, harmadrészt pedig bizonyos betegségek is felelhetnek érte.

A vérnyomást leginkább befolyásoló tényezők a vesebetegség (pontosabban a vesét tápláló artéria elváltozásai), az érelmeszedés, a cukorbetegség és a túl magas thromboxán szint.

Hatása a szervezetre

Azért, hogy sejtjeink, szöveteink és szerveink optimálisan működhessenek, folyamatos tápanyag- és oxigénellátásra van szükségük. Erről szívünk gondoskodik, ami ritmusosan összehúzódva tartja mozgásban vérünket. A vérkeringést azonban több dolog is befolyásolja, az első és legfontosabb pedig az erek állapota. Ha elég rugalmasak érfalaink, könnyen változtatják átmérűjüket, így a szívnek egyszerű dolga van, ha viszont a meszesedés miatt véredényeink merevek, esetleg beszűkültek, a szívnek nehéz a vért ezeken keresztüláramoltatnia. Mivel nem tud egy pumpálással elegendő mennyiséget átjuttatni az ereken, a szív ilyenkor kéntelen többet dolgozni, amitől megvastagszanak a szívizomrostok.

Amellett, hogy a szívizom károsodik, az erek sem maradnak épek a tartósan magas terheléstől, egy idő után azok is károsodnak, így tereped adva az érelmeszesedésért felelős LDL koleszterinnek arra, hogy letapadhasson az érfalra.

Az omega-3 zsírsavak hatása magas vérnyomás esetén

Az omega-3 zsírsavak, bár nem rendelkeznek vérnyomás csökkentő hatással, mégis segíthetnek a magas vérnyomás normalizálásában, mégpedig a következőképpen:

vesét tápláló ér meszesedését az omega-3 zsírsavak a letapadásra hajlamos LDL koleszterin szerkezetének nagyobbá, lazábbá alakításával képes megakadályozni, így az ahelyett, hogy lerakódna, gyorsan távozik.

Az erek meszesedését a letapadt LDL-en kívül az érfalak gyulladása is okozhatja. Az omega-3 zsírsavak ezen is képesek segíteni úgy, hogy még azelőtt semlegesítik az omega-6 zsírsavakat, hogy azok az artériák gyulladásához vezető láncreakciót indíthatnának.

tormboxán egy omega-6 eicosanoid, és egyben az erek egyik hatékony összehúzója. Az omega-3 zsírsavak megakadályozzák a thromboxan túltermelődését, így elősegítik az erek megnyúlását és elernyedését, és normalizálják a vérnyomást.

A magas koleszterinszint napjainkra valódi népbetegséggé vált. Magyarországon ma tízből 2 ember szenved tőle, ám mivel tünetmentes, sokan csak akkor szembesülnek betegségükkel, amikor az már súlyos egészségügyi problémákhoz vezetett.

A koleszterin nem más, mint egy zsírféleség, ami minden egyes sejtünkben megtalálható, és amit minden sejtünk elő is állít. Legfőbb koleszterin előállítónk a máj, ez adja szervezetünk koleszterin mennyiségének csaknem 80%-át. A magas koleszterinszint azt jelenti, hogy elszaporodnak ezek a zsírsejtek a vérben és lerakódnak az erek falain.

A megtermelt – vagy élelmiszerekkel bevitt – koleszterint a vérben fehérjék szállítják. Attól függően, hogy a koleszterin milyen fehérjéhez kapcsolódik, megkülönböztetjük a „jó (HDL) és a „rossz” (LDL) koleszterint. Míg az egyik véd, a másik az erekben lerakódva problémákhoz vezethet.

Kialakulásának okai

A magas koleszterinszint kialakulásának egyik oka a genetikai hajlam, másik az egyes anyagcsere betegségek jelenléte, harmadik pedig az egészségtelen életmód, azaz a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás.

Ezek közül az első kettőn nem igen tudunk változtatni, a harmadikon viszont igen!

Az omega3 zsírsavak hatása magas koleszterinszint esetén

Míg a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek a májat veszik célba, és bénítják meg egyik koleszterintermelő enzimét, addig az omega-3 zsírsavak a „rossz” koleszterint támadják, és alakítják ártalmatlanná, hogy az ne tapadhasson le az érfalakon.

Míg a „jó” koleszterin szintjét csaknem minden halolaj pozitívan befolyásolja, az LDL koleszterinre gyakorolt hatás csak stabil halolaj alkalmazásával volt megfigyelhető. Ez ugyanis az apró, sűrű állagú LDL-t nagyobb méretű, lazább részecskévé alakítja, ezáltal megakadályozza annak lerakódását az erek falába.

A szívinfarktus tulajdonképpen a szívizom súlyos vérellátási elégtelensége következtében való elhalása. A betegség a nőket jobban veszélyezteti, mint a férfiakat, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben 27.642 férfi és 35.144 nő vesztette életét infarktus következtében. Ezen nagyon magas számok, tekintve, hogy azt ma már korszerűen el tudják látni, így ha szívinfarktus esetén időben értesítjük a mentőket, jó eséllyel megúszhatjuk a rohamot.

Kialakulásának okai

Az infarktus oka az erek elzáródása, amit leggyakrabban véralvadékok okoznak. Az alvadékok ott alakulnak ki, ahol a korábban sérült érfalon elkezdett lerakódni az LDL koleszterin és néhány más anyag.

A felesleges vérrögök akadályozhatják a keringést, csökkenthetik egy-egy testrész vérellátását. Ha egy rög (trombus) nem hagyja, hogy a szívbe vagy az agyba elég vér jusson, szívinfarktus, vagy szélütés léphet fel.

Az omega-3 zsírsavak hatása szívinfarktus esetén

Az omega-3 olajok megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését azáltal, hogy az omega-6 zsírsavból létrejövő thromboxán nevű eicosanoid szintjét szabályozzák. A normális szintű tromboxán által kiváltott vérrögképződésre szükségünk van ahhoz, hogy egy-egy sérülés alkalmával ne vérezzünk el, a túl sok rendellenes vérrögképződés azonban veszélyes.

Dr. Edward N. Siguel szerint az EPA nevű omega-3 zsírsav az aszpirinhez hasonlóan akadályozhatja meg a vérrögök képződését, így mellékhatások nélkül előzve meg az infarktust és más érszűkület okozta betegséget.

Az omega-3 zsírsavak emellett csökkentik a triglicerid vérzsír szintjét, ami a szívbetegségek egyik fontos rizikófaktora, és növelik a vörösvértest membránjának rugalmasságát, ennek eredményeként a vörösvértestek könnyebben jutnak át a hajszálerek kanyarjain. Egyszóval a vér folyékonyabbá válik, ami nemcsak az egész test vérkeringését javítja, beleértve az agyat is, hanem a szív dolgát is megkönnyíti.

Ahogy írtuk, a szívinfarktusok nem mindig halálosak, könnyen halállal végződhetnek azonban, ha a szív vad, szabálytalan, aritmikus rezgéssel (fibrillációval) válaszol rájuk, ami megakadályozhatja, hogy a vér eljusson olyan létfontosságú szervekbe, mint például az agy. A halolajból származó omega-3 zsírsavak segítik megelőzni az aritmia (szívritmuszavar) kialakulását. A túl gyors szívdobogást is lelassítják azáltal, hogy csökkentik a szívizmok sejtjeinek elektromos izgathatóságát.

Kutatási eredmények

Artemis P. Simopoulos, M.D. szerint az omega-3 zsírsavak a már előrehaladott szívkoszorúér betegségben szenvedő embereken is segíthetnek.

A bizonyítékot két híres kísérlet szolgáltatja; az egyik az Angliában végzett DART-próba, a másik a franciaországi Lyon-diétával végzett szívkutatás. Mindkét nagy kutatás szívinfarktus után felépült embereket állított be két különböző étrendre.

Az emberek fele a szívspecialisták és az Amerikai Szívbetegek Társasága által ajánlott, ún. „okos” diétát követte, mely omega-6 olajokban gazdag és omega-3 olajokban szegény volt. Az emberek másik fele omega-3 olajokban gazdag étrendet fogyasztott.

A kutatás eredménye szerint sokkal több beteg maradt életben a második, omega-3-as csoportban, olyannyira, hogy két év után a francia felmérés etikai okok miatt hirtelen véget ért, hiszen az új diéta annyival jobbnak bizonyult

Immunrendszer, allergia

Az omega-3 zsírsavak elsősorban a gyógyulási folyamat felgyorsításában játszanak szerepet.

A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusainak fontos eleme, a gyógyulás természetes velejárója, ami az immunrendszert cselekvésre ösztönzi. Néha azonban a hosszú ideig fennálló gyulladás a gyógyítás helyett egészségügyi problémává válik – például amikor a fehérvérsejtek az eredeti probléma elmúlása után is még sokáig aktívak maradnak, vagy ha az immunrendszer olyan teljesen ártalmatlan anyagokra, mint a parlagfű pollen vagy a macskaszőr, szintén túlzottan reagál.

Manapság már tudjuk, hogy az omega-3 tartalmú halolajak „rendet tehetnek az ilyen túlpörgött immunrendszerben” is.

Ugyanis nemcsak erős, hanem „okos” immunrendszerre van szükségünk. Dr. Simopoulos szerint sok probléma hátterében „hiperaktív vagy félrevezetett, nem pedig túl lassú immunrendszer húzódik”. Az „okos” védelmi rendszer tudja, hogy mikor és mit támadjon meg, illetve hogy mikor vonuljon vissza.

Ha étrendünk túl sok omega-6 olajat tartalmaz, „szervezetünk sok olyan anyag termelését felgyorsítja, amelyek lázat, fájdalmat, túlérzékenységet és duzzanatokat okozhatnak”. Sok kitartó gyulladás esetében például fontos szerepet játszanak az úgy nevezett B4 leukotrinek (LTB4), amik szaporodását az omega-3 zsírsavak meg tudják akadályozni. Az omega-3 zsírsavak ezen kívül egy olyan fehérjefajta, az interleukin-1 túltermelődését is meggátolják, amely normális mennyiségben a jól működő immunrendszer része. Több kísérlet is kimutatta, hogy az omega-3 halolajak nagymértékben csökkentette az interleukin-1 mennyiségét.

Szellemi teljesítmény, koncentráció

Kutatások bizonyítják, hogy omega-3,-9 készleteink feltöltése elősegítheti az agy, az idegrendszer és a látás egészséges fejlődését, javítja a gyermekek memóriáját és koncentrációs képességét. Emellett segíti az olvasási és tanulási készség fejlődését!

Az egészségesen fejlődő idegrendszernek köszönhető a kiegyensúlyozott, nyugodt viselkedés is. Pozitív hatással van hiperaktivitásagresszivitás és más viselkedési zavarok esetén!

A koncentráció sok időt és még több energiát igényel szervezetünktől. Gyakorolhatjuk akár minden nap, hetekig, hónapokig, ha agyunk nem teljesít jól, akkor nem leszünk hatékonyak. Legjobban úgy határozhatjuk meg a koncentráció jelentését, ha azt mondjuk: agyunk összpontosítása egyszerre sok dologról egy dologra. Az egyéni képességek mellett több tényező (pl. kor, dohányzás, alkoholfogyasztás, stb.) is hatással van koncentrációs képességünkre.

Számos technika és trükk létezik amivel javítani tudjuk memorizációs képességünket, azonban, ha hiányoznak szervezetünkből az agyunk számára szükséges tápanyagok, sokkal több erőfeszítés árán érhetjük csak el az áhított szintet – ha egyáltalán el tudjuk érni.

Ezekre az anyagokra agyunknak ugyanúgy szüksége van, mint sportolás közben szervezetünknek a vitaminokra, ásványi anyagokra.

Az omega-3 agyunk táplálékaépítőeleme, azonban csak táplálkozással tudjuk pótolni. Ez a zsírsav azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését. Hiányában az idegsejtek és agysejtek működése és hatékonysága hanyatlik, lassul.

Az agy és idegrendszer legintenzívebb fejlődési szakasza a születés előtti harmadik trimesztertől körülbelül 14 éves korig tart.  Ebben az időszakban a megfelelő képességfejlesztés mellett rendkívül fontos az agy és idegsejtek fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen omega-3 EPA és DHA bevitele is.

A magatartási, viselkedési zavarok formái és okai igen változatosak. Főbb oka lehet magának az idegrendszernek az éretlenségefejletlensége. Kiválthatja a gyermekben kialakuló teljesítménykényszer, a túlzott elvárások, amire agresszióval, verbális agresszióval, hazudozással, hangulatingadozással, hiperaktivitással, daccal, szemtelenséggel reagálhat a gyermek. Az érzékenyebb gyermekek könnyen szorongóvá, depresszióssá, passzívvá, nehezen beilleszkedővé válhat a rá nehezedő szülői, tanári, társadalmi nyomás hatására.

Az ADHD az agy figyelemközpontjának működési zavara. A betegség genetikai eredetű, de kialakulhat szüléskor fellépő oxigénhiánykövetkeztében is. Nem nőhető ki, de jól kezelhető gyógyszerek nélkül is, természetes úton.

A figyelemzavar nemcsak a gyerekek problémája: a felnőtt lakosság 4 százalékát érinti. Természetesen felnőttkorban mások a tünetek, viszont ugyanolyan nehézséget jelenthet számukra a koncentráció, akár dolgozik, akár házimunkát végez, akár este filmet néz párjával.

Magyarországon több mint 70 ezer figyelemhiánnyal és viselkedési zavarral küzdő gyermek él, alig 7 %-uk kap bármiféle kezelést. Ez azt jelenti, hogy minden általános és középiskolai osztályban van legalább egy ilyen gyermek.

A viselkedési zavarokkal küszködő gyerekek közül jóval többen szenvednek allergiától, asztmától, ekcémától, fejfájástól, hasfájástól, fülfertőzésektől és száraz bőrtől, mint azok, akiknek nincsenek hasonló problémáik. Az omega-3 zsírsavak szervezetre gyakorolt hatásának kutatásában élen járó amerikai professzor, Dr. Donald Rudin szerint, ezek a panaszok mind az általa „modernizációs tünetegyüttesnek” hívott betegség részei, amely viszont az omega-3-hiányban gyökeredző alultápláltság eredménye.

A manapság elfogadott gyógymód a figyelemfokozó gyógyszerek szedése, azonban az orvostudomány, főleg az elmúlt 2 évtizedben, számos természetes kezelési módszert vizsgált. Ezek közül élen járnak a halolajjal kapcsolatos kutatások.

Először a 2000-es évek elején felfedezték fel és dokumentálták a tényt, miszerint a hiperaktív gyerekeknek jóval alacsonyabb volt mind az EPA-, mind pedig a DHA-szintje összehasonlítva azokkal, akik nem szenvedtek ilyen magatartászavarban

 

Asztma, allergia

Az asztma és az allergia a gyulladásos megbetegedések közé tartozik. Sokszor a köznyelvben összemossuk ezeket a kifejezéseket, holott bár hasonló eredetűek, két egészen különböző dologról van szó. Nem mindenki asztmás tehát, aki allergiás és nem mindenki allergiák, aki asztmás – az viszont vitathatatlan, hogy a két betegségnek köze van egymáshoz.

Az asztmától vagy allergiától szenvedők száma egyre nő, korunk népbetegségei közé tartoznak. A statisztikák szerint az elmúlt 10 évben kétszeresére nőtt az allergiások száma, ma minden 4. magyar szenved valamilyen allergiától. Az asztmás esetekben sem jobb a helyzet: az érintettek száma évről évre növekszik Magyarországon.

Az allergia nem más, mint immunrendszerünk túlzott reakciója bizonyos anyagokra, amik alapesetben nem váltanak ki semmilyen reakciót (pl. egyes ételek, állatszőr, atkák, pollen, stb.). Ezeket az anyagokat összefoglalva allergéneknek nevezzük.

Az allergia, ez a túlérzékenységi reakció úgy jön létre, hogy az allergén a szervezetbe jutva egy molekulához (IgE) kapcsolódik, ami bizonyos immunsejtek (masztociták) és fehérvérsejtek (bazofilok) citoplazmájában található szemcsék tartalmának kiürítését idézi elő. A folyamat (degranuláció) közben olyan, gyulladást kiváltó anyagok szabadulnak fel, mint például a hisztamin vagy a citokinek.

A tünetek intenzitása és jellege sok tényezőtől függ. Meghatározó többek közt, hogy milyen szervben történik a gyulladás, milyen allergénnel van dolgunk, illetve hogy milyen koncentrációban találkozik a szervezet az anyaggal.

levegőben terjedő allergének (pl. pollen, atkák) a légutak és a szemek szaruhártyájának gyulladásához vezethetnek. Ilyen reakció például a jól ismert szénanátha, vagy a parlagfű allergia.

Ha viszont az allergén az emésztőrendszerbe kerül, az hasi panaszokhoz (puffadás, hányinger, hasfájás, stb.), bőrtünetek (viszkető, kipirosodott foltok, érzékeny bőr) megjelenéséhez vezethet. Ilyen tüneteket az ételallergiák okozhatnak, melyek közül a két leggyakoribb a glutén- és a laktózérzékenység.

A gyulladásos betegségek esetében hatékony kiegészítő kezelés lehet az omega-3 zsírsavak fogyasztása, az omega-3 zsírsavakról ugyanis már régóta bizonyított, hogy gyulladáscsökkentő és antiallergén hatásúak. Számos hazai és külföldi kutatás foglalkozott ezzel az elmúlt több mint 20 évben.

A szervezetünkben található zsírok az eicosanoid vegyületcsoport előfutárai, amik a sejtek közti kommunikáció biokémiai megfelelői. A koleszterinhez hasonlóan az eicosanoidok között is van „jó” és „rossz” – az ideális állapot értelemszerűen az, ha a mérleg a „jó” eicosanoidok irányába billen.

Ha az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, az megnöveli a „jó” eicosainodok arányát a „rosszakkal” szemben, aminek köszönhetően többek közt szabályosan működik az immunrendszer, azaz csökken az allergiás, ekcémás, asztmatikus tünetek előfordulási valószínűsége.

Ha viszont nem fogyasztunk elegendő ome-3-t, a „rossz” eicosanoidok veszik át a hatalmat, amik erősítik a gyulladásokat, így olyan atopikus problémákhoz vezethetnek, mint az allergia, ekcéma vagy az asztma.

Az asztma a krónikus betegségek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy véglegesen nem gyógyítható csak kezelhető. Eltérő típusai és súlyossági fokai vannak. A gyerekek között gyakoribb a rohamok száma. Az asztma kialakulása az esetek 70%-ban más típusú allergiák kialakulásával is együtt jár.

Az asztma a légutak betegsége, amikor a beszűkült légutak nem engedik a széndioxiddal dúsult, elhasznált levegő kiáramlását a tüdőből. Az asztmás beteg azonban mégsem azt érzi, hogy nem tudja kifújni a levegőt, hanem éppen ellenkezően úgy érzi, nem kap levegőt. Légzési nehezítettség, nehézlégzés, sípoló légzés alakul ki.

Az asztma kialakulásának számos oka lehet, de ha korábban volt már a családban, könnyen öröklődhet a hajlam. Ma a magyar lakosság 8%-a szenved ettől, és a szám drasztikusan emelkedik. Ennek oka a dohányzás, egészségtelen táplálkozás, túlzott gyógyszerfogyasztás és a gyakori megfázásos megbetegedések.

Az asztmás beteg légútjai nagyon érzékenyek, a gyulladásban lévő szervezetben könnyen kialakulhatnak a rohamok. Sajnos a társadalmi és gazdasági környezet rossz irányba befolyásolja az asztmatikus betegségben szenvedők számát: az elmaradottabb, alacsonyabb jövedelmű és így rosszabb táplálkozást követő országokban jóval magasabb az arányuk.

Sajnos az asztma több területen korlátozhatja az érintettek életét, statisztikák szerint az asztmások 90%-a hiperérzékeny bármilyen intenzívebb mozgásra, ezért például nem sportolhatnak kedvükre.

A tünetek gyógyszeres kezeléssel ma már jól csökkenthetők, ez azonban hosszútávon megterhelheti a szervezetet és mellékhatásokkal járhat.

A gyulladás kialakulásának oka gyakran a helytelen táplálkozás, elsősorban az omega-3 hiány, vagy az omega-3 – omega-6 arány eltolódása. A gyulladás mérsékelhető megfelelő mennyiségű omega-3 bevitellel, amivel az asztmatikus tünetek csökkenthetők

Az asztma az omega-3 fogyasztásban élen járó északi és nyugati országokban sokkal mérsékeltebb. Ennek oka a nagyobb tengeri halfogyasztás és így a vérükben található omega-3 szint magasabb mértéke.

A tudósok évek óta folyamatosan vizsgálják az omega-3 zsírsavak asztmás gyermekekre gyakorolt hatásait.

A környezet különféle hiperérzékenységet provokáló tényezőinek minimalizálására törekedve a kutatók olyan asztmás gyerekeket kezeltek halolajjal, akik hosszabb kórházi kezelésben részesültek így minimalizálni tudták az egyéb környezeti behatásokat. A gyerekek testsúly kilogrammonként 20mg EPA-t és 10 mg DHA-t kaptak naponta.

A 6 hónapos kezelés végére a halolajat szedő gyerekeknél az asztma jelentősen javult, szemben a placebo kontroll csoporttal, akiknél nem tapasztaltak változást.

A halolaj hatásmechanizmusa az lehetett, hogy csökkentette a gyulladást keltő anyagok felszabadulásá

Bőrproblémák

A bőrproblémák egészségi állapotunkat tükrözik. Ha szervezetünkben nincs rendben valami, az rövid időn belül jelentkezni fog bőrünkön is. Sokszor ezért elég csak a táplálkozáson változtatni, hogy bőrünk felszíne ismét sima és egészséges legyen.

Az emésztőrendszerünk és a bőrünk között igen szoros az összefüggés. Azok a dolgok, amelyek a bőrünket irritálják, az emésztőszerveknek sem tesznek jót. Ami kiütést, bőrpírt, gyulladást, ekcémát vagy bármilyen bőrbetegséget okoz, az jó eséllyel hasonlóképp irritálja az egész szervezetet.

Vastagbelünk testünk legnagyobb szerve és a kiválasztás központi része. Ha ez egészséges, egész szervezetünk is jól fog működni. A sima, ruganyos, egészséges bőr az egészséges emésztés velejárója, amit kiegyensúlyozott táplálkozással érhetünk el.

Szervezetünk legfőbb építő elemei közé tartoznak az esszenciális zsírsavak. Ezek közül is kiemelten fontosak az omega-3 típusúak, mint amilyenek az állati eredetű EPADHA, vagy a növényi eredetű ALA. Ezeket, a vitaminokhoz hasonlóan, szervezetünk nem képes előállítani, ezért ezeket csak étkezéssel tudjuk bevinni – elsősorban tengeri halak, vagy egyéb tengeri élőlények fogyasztásával.

Az omega-3 zsírsavak úgy járulnak hozzá a bőr optimális állapotának fenntartásához/visszaállításához, hogy normalizálják annakszaruképződését, javítják a bőr sejtjei közötti összetartást, és azzal, hogy beépülnek a sejthártyába, rugalmasabbá teszik azt.

Mivel egészségének fenntartásához szüksége van az omega-3 zsírsavakra, bőrünk jelzi számunkra, hogy hiányt szenved belőlük: kiszárad, töredezetté és érzékenyebbé válik. Megfelelő omega-3 fogyasztással hatékonyan regenerálhatjuk bőrünket, csökkenthetjük annak irritációját.

Az omega-3 zsírsavak az aknés bőrproblémákra is jó megoldást jelenthetnek, 2 hónapos kúra után már jelentős javulás is elérhető.

Az omega-3 zsírsavak a sejtmembrán egészségéért felelősek, amik amellett, hogy a szervezet számára káros dolgokat kizárják, az anyagcsere folyamatban is aktív szerepet vállalnak. (Ezek választják például ki a szükségtelen méreganyagokat izzadás útján.) A sejtmembrán felel továbbá az egész sejt vízháztartásáért, rugalmasságáért és így azért is, mennyire lesz ráncos a bőrfelszín.

Az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló szerepet is betöltenek a szervezetben, megakadályozzák a méreganyagok termelődését is, így közvetett módon hatva a bőr állapotára is.

A mai étrendünk nagyon kiegyensúlyozatlan esszenciális zsírsav bevitel szempontjából; az omega-6 és omega-3 zsírsavak optimális aránya 1:1, ma viszont általánosságban 25-30:1 arányban visszük be ezeket, azaz 25-30-szor annyi omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint amennyi omega-3-at. Ez valószínűleg szerepet játszik az egyre gyakoribb gyulladásos bőrbetegségek (akné, pszoriázis, rosacea, stb.) kialakulásában.

Egy dán tanulmány 113 1 és 15 év közötti gyermek bőrét, illetve a halolaj bőrre gyakorolt hatását vizsgálta. A felmérésben résztvevők 4 hónapon keresztül napi 5 ml természetes, stabil halolajat fogyasztottak.

A vizsgálat eredményei igazolták az omega-3 zsírsavak pozitív hatásit: 12 hét elteltével az ekcémás gyermekek 65%-ának enyhültek a bőrtünetei, a száraz bőr 68%-ban regenerálódott, sőt a gyakran betegeskedő gyermekek 69%-a ellenállóbb lett a fertőzésekkel szemben.

Túlsúly, fogyókúra

Az elhízás manapság népbetegségnek számít – statisztikák azt mutatják, hogy a fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Csak Európában és az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg több mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak. Magyarországon az átlagnál nagyobb mértékű a túlsúly és elhízás előfordulása, az EU-ban nálunk a legmagasabb ez az arány: a túlsúly hazánkban minden harmadik embert érinti.

A másik komoly probléma, hogy ez nem csak a felnőtteket érinti. Az utóbbi években kétszámjegyű növekedést regisztrálnak évről évre a 6-11 éves gyerekek körében is, egy elhízott gyermekből pedig nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos felnőtt, ami számos problémához vezethet.

A súlyfelesleg egyáltalán nem csak esztétikai kérdés – persze néhány kiló még nem a világ vége, van egy pont, ahonnan viszont komolyan kell foglalkozni a dologgal. A túlsúlyos embereknél ugyanis számos betegség rizikófaktora jóval magasabb az átlagosnál. A szívbetegség előfordulási esélye például háromszor magasabb az elhízottaknál, mint a normál testsúlyúaknál. A túlsúlyos emberek emellett fokozottan ki vannak téve a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, az epekövesség, egyes rákbetegségek és pszichoszociális betegségek kockázatának.

A túlsúly egyik fő oka a társadalmi szerkezet és életvitel átalakulásában keresendő: a városok növekvő lakossága, az autóval közlekedés, az ülő munkavégzés, a számítógépek használata, a feldolgozott élelmiszerek bővülő fogyasztása elősegíti az elhízás kialakulását.

Amíg 1960-ban egy főre évente átlagosan 5kg elfogyasztott cukor jutott, ez mára 50kg fölé kúszott. A napi kalória bevitel átlagosan 500-zal magasabb, mint a szükséges mennyiség.

Ezektől a számoktól csak a fogyasztó pirulákra költött összeg rémisztőbb, miközben sportolásra és helyes táplálkozásra egyre kevesebbet fordítunk. Éves szinten csak az Egyesült Államokban 60 milliárd dollár vándorol a „csodapirula” gyártók kasszájába, miközben a túlsúlyban szenvedők száma egyáltalán nem csökken.

Testsúlyunk csökkentésének központi kérdése, hogy mennyire tudjuk felgyorsítani anyagcserénket. A lassú anyagcsere folyamat ugyanis lelassítja a zsírszövetek bontását is. Szerencsére szintetikus csodakapszulák nélkül is számos lehetőség van ennek „felturbózására”.

A mélytengeri halakban található omega-3 zsírsav például tökéletes megoldás erre. Az esszenciális zsírsavak ugyanis nem csak agyunk fontos építőelemei és keringési rendszerünk alapjai, de a zsírbontásban is fontos szerepet vállalnak.

A köztudattal ellentétben nem minden zsír ártalmas. A legújabb kutatások szerint hízás szempontjából nem a bevitt zsír mennyiségével van baj, hanem annak típusával.

Sajnos az általunk fogyasztott zsírok többsége vajból, margarinból, tejből, sajtokból és húsból származik, amelyek a telített zsírok forrásai. Túlzott fogyasztásuk miatt ez jól ismert negatív hatásokkal jár túlsúly, elhízás és más krónikus betegségek formájában. Étrendünkben túl kevés zsír származik mélytengeri halakból, melyek a jótékony omega-3 telítetlen zsírok fő forrásai.

Paradox módon az omega-3 telítetlen zsírok, bár magas a kalória tartalmuk, mégis hozzájárulnak a zsírégetéshez. Ez első hallásra furcsának tűnik, hiszen az omega-3 is a zsíroknak egy fajtája, és a zsírokat általánosságban az elhízás egyik felelőseként tartunk számon.

Az EPA-DHA enzimek ugyanis felgyorsítják a szervezetben zajló kémiai folyamatokat. Hatásuknak köszönhetően a zsírbontó enzimek gyorsabban dolgoznak, a zsírtároló enzimek száma pedig csökken. A mélytengeri halak fogyasztása önmagában is felgyorsítja az emésztést.

Az omega-3 készítmények a világon a legtöbbet kutatott étrend-kiegészítők közé tartoznak. Évről-évre több tucat orvosi, klinikai vizsgálat foglalkozik a koleszterinszintre és zsírégetésre gyakorolt hatásaival is.

University of Western Ontario orvosainak legutóbbi eredményei a szervezetben található omaga-3 zsírsavak és a fogyás komoly kapcsolatát mutatták ki. A résztvevőknél napi szintű EPA és DHA bevitellel 400 kalória fogyást regisztráltak, változatlan étrend mellett. Ez olyan, mintha pluszban elégetne a szervezetünk egy sajtburgernyi energiát minden estére.

Gettysburg Research Pennsylvania kutatói megerősítették a Western Ontario eredményeit: az EPA-DHA bevitel már pár hét után az egészségtelen zsírszövetek jelentős csökkenését mutatta.

Az elhízás tehát nem elsősorban a túlzott táplálék bevitel kérdése, az elhízás a helytelen táplálkozás kérdése. Célszerű omega-3 tartalmú természetes halolaj fogyasztással fokozni a súlycsökkenést a fizikai aktivitás növelése és a megfelelő zsír és szénhidrát tartalmú diéta mellett!

Ízületi problémák

Az ízületekkel összefüggő megbetegedések a munkaképesség elvesztésének legfontosabb okozói ma világszerte.

Mivel kívülről sem a csontok, sem az ízületek nem láthatók, hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk, elhanyagolni őket, és csak akkor vesszük észre, hogy baj van, ha fájdalmat érzünk.

Két nagy csoportra oszthatjuk típusa szerint és kezelhetősége alapján: egyik a gyulladásos a másik pedig a kopásos (degeneratív) ízületi megbetegedések.

Az ízületi problémák kialakulásának számos oka lehet.

kopásos megbetegedések hátterében sokszor genetikai, öröklött hajlamok játszanak szerepet. A másik kiemelt problémaforrása a fokozott fizikai igénybevétel és egészségtelen életmód. A fájdalom mellett a ropogás, mozgáskorlátozottság, nyomásérzékenység a legfőbb tünetek.

gyulladás akut problémák közé tartozik, gyakran igényel sürgősebb orvosi beavatkozást. Bőrpír, fájdalom, duzzanat kíséri, sokszor csak laborvizsgálat útján lehet kideríteni a pontos okát.

40 év fölött rengetegen szenvednek ízületi betegségektől. Kevesen tudják azonban, hogy a sok omega-3 fogyasztással elkerülhető a gyulladásos típusú ízületi megbetegedések kialakulása illetve csökkenthetők a már kialakult betegségekkel járó fájdalmak.

Mint szervezetünkben oly sok esetben, itt is a táplálkozás minősége van nagy hatással egészségünkre. Ha az omega-6 olajok túlzott fogyasztása az omega-3 zsírsavak hiányával párosul, olyan makacs gyulladásokat eredményezhet, melyek még azután is a szervezetünkben tombolnak, hogy a fertőzés már elmúlt. Az osteoarthritisnek, mely az ízületi problémák leggyakoribb formája, a szívbetegséghez hasonlóan gyakran gyulladásos oka is van. Ha az étrendünk nem tartalmaz elég omega-3 zsírsavat, akkor nem lesz, ami a gyulladást keltő omega-6 eicosanoidokat ellensúlyozza.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag, természetes, stabil Eskimo-3 halolaj szedése védi az ízületeket. Az omega-3 zsírsav az ízületi betegségekben szenvedők számára nélkülözhetetlen, hiszen közismert erős gyulladáscsökkentő hatásáról is. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a természetes, stabil halolajnak jobb a hatása az ízületi merevségre, mint az instabil halolajnak.

rheumatoid arthritis olyan komolyabb ízületi gyulladás, amelynél a gyulladás az ízület szöveteit teljesen elpusztíthatja. Kutatók észrevették, hogy a rheumatoid arthritis (krónikus, ízületi gyulladásos betegség) nagyon ritka az eszkimók és a japánok körében, akik halfogyasztásban élen járnak, ezért más országokban is kipróbálták a betegség halolajjal való kezelését.

Kutatásokkal kimutatták, hogy az omega-3 csökkentheti a fájdalmakat, a gyengeséget, és a gyulladásgátló szerek iránti igényt is. Gyakran néhány hónap kellett a hatás kifejlődéséhez, és egyesek nagyobb dózist igényeltek a szokásosnál. (Pl. naponta 10 ml természetes, stabil halolajat (2 teáskanál)), de a hatás nem maradt el. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek egyik nagy hátránya, hogy csökkentik a kedvező eicosanoidok szintjét (prostacyclin), és növelik a kedvezőtlen eicosanoid szintet (leucotriének) a gyomorban. Vizsgálatainkból kiderült, hogy a természetes stabil halolaj mindkét mellékhatást ellensúlyozza, ezért fogyasztása kiegészítő kezelésként is ajánlott a felírt gyógyszerek mellett.

Látásromlás, egészséges szemek

Magyarországon a rendszeres szűrővizsgálatokon való megjelenés messze elmarad az európai átlagtól. Vagyis továbbra sem a megelőzés, hanem a már kialakult problémák utókezelésében gondolkodunk.

Különösen igaz ez a látásunkkal összefüggő problémákra. Hazánkban egyre növekszik a szemüvegesek száma, a lakosság 50%-a szorul látáskorrekcióra. A leggyakoribb megoldás még mindig a szemüveg, ezt követi a kontaktlencse.

A látás minősége folyamatosan romlik, ezért is elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk a látásunk megóvásával.

A szem szöveteinek rugalmassága, a sejtek regenerálódási képessége az élet folyamán folytonosan csökken. Aki odafigyel egészségére, a sporttal és a megfelelő táplálkozással a szemét is védi.

Az omega-3 újszülött kortól egészen a szemproblémákban legjobban érintett idősebb korosztályig hatékonyan avatkozik be a szem védelméért felelős sejtek munkájába. A DHA zsírsav szemünk sejtjeinek alkotóeleme, felelős a szem felszínén található kehely sejtek sűrűségéért. Ezek a sejtek felelősek szemünk védelméért, óvják a villódzó fényhatásoktól, szabályozzák a könnytermelést és a szemszárazság mértékét.

Látásunk és szemünk állapotának egyik meghatározója a genetika és az öröklődés. Számos orvosi tanulmány foglalkozik azzal, hogy az édesanyák DHA zsírsav bevitele milyen hatással van az anyatej minőségére és ezáltal az újszülöttek szemének állapotára.

A Harvard Egyetem kutatói nemrég azt vizsgálták, hogy az egészséges újszülöttek közül azoknál, akik DHA-ban gazdag anyatejes táplálást kapnak, érzékelhető-e különbség a vizuális észlelésben. Az eredmény magáért beszél: már 2-4 hónapos korukra észrevehetően jobb látással rendelkeznek azok a kicsik, akik hozzájutottak az megfelelő omega-3 zsírsavhoz. Emellett a terhesség alatt az édesanya megfelelő DHA fogyasztása is hatással van a vizuális képességekre.

Egy kanadai orvos csoport ugyanerre a következtetésre jutott: újszülött kislányoknál végzett vizsgálatoknál azok, akik DHA zsírsavban gazdag anyatejet kaptak jóval az átlag felett dolgozták fel a vizuális dolgokat.

Várandósság és szoptatás ideje alatt tehát az édesanya omega-3 fogyasztása jelentősen befolyásolja a pocakjában növekvő, és az általa táplált csecsemő funkcióit.

A felnőttek, időskorúak esetében legjobban szintén a szem és az omega-3 kapcsolatát vizsgáló kutatásokkal tudjuk érzékeltetni a DHA zsírsav fontosságát. Az omega-3 idősebb korban már olyan, súlyosabb problémáktól képes megóvni bennünket, mint például a szürke hályog vagy a makula degeneráció.

2008-ban egy több ország közreműködésével zajló európai vizsgálat a tengeri halfogyasztás egészségre jótékony hatásait vizsgálta, köztük a szem egészségét is. A vérvizsgálatokból kiderült, hogy már heti egyszeri omega-3 EPA-DHA zsírsavban gazdag étkezés a felére csökkentheti a makula degeneráció és a glaukóma kialakulásának lehetőségét, azáltal, hogy biztosítják a könny szabad áramlását a szembe.

2009-ban készült el az első AREDS tanulmány, amely a korral járó szembetegségek egyik pillére a mai napig. A tanulmány kimondta, hogy az omega-3 táplálkozásban gazdag étkezés 30%-al képes csökkenti a makula degeneráció kialakulásának lehetőségét.

2013-ban készült el a kutatás folytatása az AREDS2, amely már a táplálék kiegészítők szerepét is vizsgálta. Az omega-3 mellett a C-vitamin, cink, E-vitamin és réz került be a tanulmányba. Az eredmények hasonlóak voltak. Mivel a DHA szerves része a szemünk sejtjeinek, így az omega-3 volt az, amely a legnagyobb mértékben hatással volt a kutatásban résztvevők szemének egészségi állapotára. A makula degeneráció kialakulásának lehetősége szintén 25%-al csökkent napi 100mg EPA-DHA fogyasztása mellett.

Azok az emberek vannak kitéve leginkább a zöld hályog veszélyének, akiknek magas vérnyomásuk, szívbetegségük, túl sűrű vérük van, vagy elégtelen a vérkeringésük a látóidegeket tápláló karotid artériákban.

Elég tudományos bizonyíték gyűlt fel már csak az elmúlt tíz évben is ahhoz, hogy biztosan állíthassuk, az omega-3 olajok sikerrel előzik meg, illetve gyógyítják ezeket a keringési zavarokat.

Régóta elismert tény, hogy a dohányzás növeli a zöld hályog kialakulásának veszélyét. Ennek egyik oka, hogy az erek belső átmérője összeszűkül a dohányzástól. Azáltal, hogy a nikotin összehúzza az ereket, kevesebb vér jut a retinához.

Két hosszú kísérlet, melyben több mint 50 000 ápolónő és orvos vett részt, bebizonyította, egy vaksághoz is vezető súlyos szembetegségnek – a sárgatest pusztulásának – az esélye is villámgyorsan megnő, ha napi egy doboz vagy ennél több cigarettát szívunk. A retina közepén található sárgatest teszi lehetővé, hogy olvassunk, hogy egyenesen előrenézzünk vagy, hogy apró részletekre fókuszáljunk.

Sport teljesítmény fokozása

Hazánkban kiemelkedően magas a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők száma, sőt nemrégiben kiderült, hogy az elmúlt évek során Európa legkövérebb országává is váltunk.

Mind a kardiovaszkuláris betegségek, mind pedig a túlsúly visszavezethető arra, hogy Magyarország nem tartozik a legegészségtudatosabb országok közé. Amellett, hogy étrendünkben sok zsíros, nehéz étel található, a szabadidős sportolásnak sincsenek hagyományai.

Statisztikák szerint hazánkban a felnőtt lakosság több mint 50%-a egyáltalán nem mozog, amivel jócskán el vagyunk maradva az Európai Uniós átlagtól, épp ezért az edzőtermi statisztikákban is messze a lista végén kullogunk.

Biztató viszont a tendencia, hogy a hobbisportok – alkalmankénti kocogás, kerékpározás, úszás, stb. – iránti érdeklődés egyre több emberre jellemző. Hogy a mozgás hosszú távon örömet okozzon, hogy növelni tudjuk a terhelést és így a sport szerves részét képezze életvitelünknek, változtatásokat követel tőlünk. Legfontosabb a táplálkozás átalakítása, a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjeszínhidrátvitamin és ásványi anyag bevitel.

Omega 3 előnyös hatásai sportoláskor:

  • Csökkenti a hirtelen szívhalál rizikóját!
  • Segíti a fáradt izmok regenerációját, mivel fokozza az izmok tejsavtartalmának lebomlását!
  • Támogatja az egészséges vérkeringést, ezáltal növekszik a terhelhetőség!
  • Növeli a koncentrációs képességet!
  • Csökkenti a reakcióidőt!
  • Növeli a fizikai teljesítőképességet!

Bizonyos esetekben a sportolók teljesítőképességük határáig is elmehetnek, ami komoly nyomást jelent szívüknek. Emitt ilyen, túlhajszolt állapotban fennállhat hirtelen bekövetkező szívproblémák veszélye.

Orvosi kutatásokban kimutatták, hogy a természetes, stabil halolajjal szívritmuszavarok is megelőzhetők, ami az omega-3 zsírsavak közvetlen, szívre gyakorolt pozitív hatásának köszönhető. Ez a fő mechanizmus, amely szerepet játszhat a hirtelen halál megelőzésében is.

Az arritmiákat (szívritmuszavarok) a thromboxan indukálhatja, a prostacyclin (a vérlemezkék tömörülését gátolja) megelőzheti. A thromboxan mennyisége jelentősen csökkent természetes, stabil halolaj fogyasztásakor.

Az omega-3 felvételét követően megnövekedett prostacyclin/thromboxan hányados fontos preventív hatásúnak tűnik szívritmuszavarok, hirtelen szívhalál tekintetében. A hirtelen szívhalált szenvedettek szívében alacsonyabb szintű omega-3 zsírsavtartalom volt, ami magyarázhatja az életet veszélyeztető kamrafibrilláció kialakulását.

kamrafibrilláció különösen veszélyes, amelynek során a kamrai aktivitás annyira szabálytalan, hogy a kamrák pumpafunkciója megszűnik és megáll a vérkeringés. Ha a jelenség percek multával sem szűnik meg, halálhoz vezet.

Az omega-3 szint tiszta, stabil halolaj fogyasztásával rövid idő alatt növelhető a szervezetben. Hangsúlyoznunk kell a halolaj stabilitásának, természetességének és tisztaságának fontosságát, hiszen ez esetben kemény edzésekről, nagy megterhelésekről van szó és a hatékonyság és biztonság csak így garantálható. Különösen azon sportágak esetében fontos ez, ahol a versenyző a teljesítőképessége határáig is elmehet.

Sok omega-3 tartalmú halolajat szedő sportolónak javult a vérkeringése, növekedett a járástávolsága, csökkent a hideg láb és az elfehéredő ujjak jelensége. Ez részben a vérerek elaszticitásának (rugalmasság) fokozódásával magyarázható.

Atléták, sífutók terhelhetőségük javulásáról számoltak be omega-3 fogyasztását követően, ami a keringés javulásának volt köszönhető. Továbbá, az omega-3 csökkenti a kimerült izmok feléledési idejét, mivel fokozza az izmok tejsavtartalmának lebomlását.

Kutatások kimutatták, hogy természetes, stabil halolaj fogyasztása növeli az agy DHA tartalmát, ezért omega-3 felvételét követően az agy gyorsabban kezeli az információkat és növekszik a koncentrációs képesség is.

Mérések azt mutatták, hogy a természetes stabil halolaj bevételét követő második órában az agyi tevékenység fokozódott, ami pozitív irányba befolyásolta a koncentráció növekedését is.

 

Stressz, szorongás, depresszió

A stressz a szervezetünk reakciója a minket ért külső hatásokra, egyfajta felkészülés az esetleges menekülésre, harcra. Ez rövidtávon hasznos és védelmet biztosít, azonban ha állandósul nagy megterhelést jelent szervezetünknek.

A krónikus stressz érrendszerünket, keringésüket, szívünket támadja elsősorban, de ezekkel összefüggésben az emésztőrendszert, izmainkat és szexuális életünket is negatív hatások érhetik.

Ma Magyarországon 100-ból 13 embernek azonnal szorongás elleni gyógyszert írnak fel, ha stresszel, depresszióval fordul orvosához, ami elképesztően magas szám. Közép-Európában, és elsősorban a magyaroknál, egyébként is átlagon felüli a hangulatjavító szerek használata.

A stressz elsődleges tünetei: jóval kevesebb alvás, étkezés, és mozgás. A kiváltó ok a leggyakrabban egészséggel kapcsolatos, de a munkahelyi körülmények, család és a párkapcsolati problémák is meghatározóak.

A tartós stressz következtében agyunk vérellátása romlik, csökken a koncentrálóképesség, nő a vérnyomás.

Az omega-3 készítmények a leginkább kutatott termékek közé tartoznak, széles alkalmazhatóságuk miatt. Akut stressz esetén az omega-3 halolajak különösen hatékonyak bizonyultak az enyhe depresszió és stresszel kapcsolatos tünetek kezelésében, mindezt természetes úton, mellékhatások nélkül.

Dr. Joseph Hibbeln, a National Insitutes of Health kutatója szerint a depresszió térhódítása közvetlenül kapcsolódik az étkezési szokások megváltozásához, különösen a zsír fogyasztásához. Rámutat, hogy a szója-, kukorica-, pálma- és gyapotmag-olaj használatának óriási mértékű növekedésével az elmúlt 100 évben teljesen megváltozott az omega-6 és az omega-3 zsírsavak aránya az étrendben. A szójaolaj fogyasztása például az Egyesült Államokban az elmúlt 100 év során az ezerszeresére nőtt, 1:1-ről 16:1-hez tolva el ezáltal az omega-6 – omega-3 arányt. Dr. Hibbeln szerint ez okozza a bajt.

A halfogyasztás mértéke és a depresszió gyakorisága közt szoros, fordított irányú kapcsolatot mutattak ki kutatók. Adataik szerint az USA-ban 24 kg az évente egy főre jutó tengeri eredetű táplálék, Németországban 13 kg, míg Japánban 73 kg. Ennek megfelelően az USA-ban a lakosság 3%-a, Németországban 5%-a depressziós, míg Japánban csak 0.1%: a különbség harmincszoros-ötvenszeres. Tehát, az omega-3 hiánynak oki szerepe lehet a depresszió, a mániás-depresszió, és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Dr. Rudin negyvennégy betege közül majdnem mindegyik arról számolt be, hogy az 1980-as évek elején végzett, 1-2 évig tartó nem hivatalos kísérlet végére nyugodtabbnak és kevésbé feszültnek érezte magát. Dr. Rudin egyike volt az első olyan amerikai orvosoknak, akik betegeiknek omega-3 olajokat adtak, míg az omega-6 olajokat és margarinokat száműzték, vagy mérsékelték az étrendjükben.

Azóta a kutatók felfigyeltek arra, hogy azok a népek, akiknek legfőbb fehérjeforrásuk a hal, igen kevés depressziós megbetegedéssel küszködnek. Joseph R. Hibbeln és Norman Salem, Jr. az Országos Egészségügyi Intézettől megállapították, hogy az észak-amerikai és európai népesség körében tízszer annyi depressziós állapot fordul elő, mint Tajvanon. A halfogyasztás aránya ugyancsak magas, a depresszióé pedig ugyancsak alacsony Japánban és Hongkongban is. Sok neves tudós megegyezik abban, hogy az a riasztó növekedés, melyet az amerikai és európai depressziósok számában tapasztalunk, arra vezethető vissza, hogy túl sok omega-6 olajat és túl kevés omega-3 olajat fogyasztunk.

1996-ban egy ausztrál orvos csoport megvizsgálta tizenkét depresszióban szenvedő beteg zsírsavszintjét, és megállapította, hogy minél súlyosabb depresszióban szenvedett egy beteg, annál magasabb volt az omega-6 AA szintje az omega-3 EPA-hoz képest. Az EPA, ha DHA halolajjal együtt adagoljuk, nagy szerepet játszik az AA-ból átalakuló eicosanoidok túltermelődésének megakadályozásában.

Sokan úgy gondolják, hogy a szülés utáni depresszió részben az anya DHA-hiányának a következménye is lehet, ha terhessége alatt túlságosan kevés omega-3 olajat fogyasztott. Továbbá az alkoholizmust kísérő súlyos depresszió is összefügghet az omega-3 olajokkal, hiszen az alkohol kimeríti az agy DHA-tartalékait.

Az agy szinte teljes egészében zsírból áll, így egyértelmű, hogy a zsírfogyasztás hatással van az agy összetételére, különösen az ioncsatornákéra, ezek viszik ugyanis a jeleket az agyból és az agyba. Arra is van bizonyíték, hogy az omega-3 zsírsavak alacsony szintje a hangulatért felelős szerotonin-hormon alacsony szintjével jár együtt. Dr. Hibbeln hipotézisét alátámasztja az a tény, hogy a depresszió előfordulása sokkal ritkább a halat nagy mennyiségben fogyasztó országokban.

A hal, különösen a zsíros mélytengeri hal, kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, gyakori fogyasztása visszatolhatná az arányt az 1:1-hez.

ITT MEGRENDELHETED a WEBSHOPUNKBAN 🙂

ZINZINO BALANCE OIL A LEGJOBB MEGOLDÁS – GARANCIÁVAL!!!

Comments are closed.